Sorularla Kan Dolaşımı

2 yorum
2.277

Kan ile ilgili görsel

1: Kan nedir ?

Cevap: Vücudumuzdaki damarların içinde sürekli olarak dolaşan kırmızı renkli hayati sıvıya kan denir.

 

2. Kanın görevleri nelerdir ?

Cevap:  Kanın temel görevi; vücudumuzdaki dokulara oksijen, besin maddeleri, hormon ve vitaminleri taşır ve vücudumuzda oluşan karbondioksit ve atık maddeleri dışarı atmaktır.

 

3. Vücudumuzdaki kan dolaşımı hangi yapı ve organlarla gerçekleşir ?

Cevap: Vücudumuzdaki kanın dolaşımı kalp ve damarlarla gerçekleşir.

 

4. Vücudumuzdaki her yeri saran damarların özellikleri nelerdir?

Cevap: 

  • Bir ağ gibi vücudumuzu sarar.
  • Vücudun farklı bölgelerindeki kan ihtiyacına göre damar kalınlıkları farklılık gösterir.
  • Vücudumuzda kanın dolaşmasını sağlayarak kanın madde taşımasını sağlar.
  • Yaralanma, zedelenme ya da kesik olmadığı sürece kanın vücut dışına akmasını önler

 

 

5. Kalbimizin dolaşımda nasıl bir görevi vardır ?

Cevap: 

  • Kasılıp gevşeyerek kanın damarlar içinde hareketini sağlar.
  • Temiz kanı vücudumuza, kirli kanı AKCİĞERLERE pompalar.
  • Kanın vücuda pompalanması ile kanın vücudun her bölgesine besin ve oksijen taşımasını sağlar.

 kalbin yapısı

 

6. Kalbin yapısı nasıldır ?

Cevap: 

  • Özel kırmızı bir kastan oluşmuştur.
  • Göğüs kafesinin içinde, 2 akciğer arasında ve sol akciğere yakındır.
  • Sol yumruğumuzun büyüklüğü kadardır.
  • Dört odacığa ayrılmıştır. Üstteki odacıklara “kulakçık”, alttaki odacıklara ise “karıncık” denir.

 

7. Kanımızın renginin koyu ya da açık renkte olmasının nedeni nedir ?

Cevap:  Çok miktarda karbondioksit içeren kan koyu, çok miktarda oksijen içeren kan ise açık renktedir.

 Damar çeşitleri ile ilgili görsel

 

8. Damarlarımı kaç gruba ayrılır ve bu grupların görevleri nelerdir ?

Cevap: 

  • Atardamar:  Temiz kanı kalpten vücuda taşır.
  • Toplardamar: Kirli kanı vücudumuzdan toplayıp kalbe getirir.
  • Kılcal Damar: Kan dolaşımı sırasında vücudumuzun her bölgesine kadar kan taşıyan ince yapılı damarlardır.

 

9. Kan dolaşımı nasıl gerçekleşir ?

Cevap: Kirli kan kalbe gelir ve kalp kirli kanı akciğerlere pompalar. Akciğerler kandaki karbondioksidi alır, oksijen yükler ve temiz hale gelen kanı tekrar kalbe gönderir. Kalp temiz kanı vücuda pompalar. Vücudumuzda damarlar aracılığı ile dolaşan kan tekrar kirlenir ve yeniden damarlar aracılığı ile kalbe getirilir. Bu dolaşım hiç durmaksızın yaşam boyu devam eder.

 

10.  Kalp atışı nedir ?

Cevap: Kalpte gerçekleşen kasılma gevşeme hareketidir.

 

11. Kalp atışları nasıl tespit edilir ?

Cevap: Nabız sayesinde.

 

12. Nabız nedir ?

Cevap: Kalbin pompaladığı kanın damarlarımızda yaptığı etkiye denir.

nabiz nedir

13. Nabzın en iyi hissedildiği yerler nerelerdir ?

Cevap:  Boynumuz, el ve ayak bileklerimizin iç kısmıdır.

 

14. Nabız sayısı neye göre değişir ?

Cevap: Yaş, fiziksel özellikler ve cinsiyete göre değişir.

 

15. Nabız sayısı hangi durumlarda artar.

Cevap: 

  • Ateşli hastalıklarda,
  • Egzersiz yaparken,
  • Korktuğumuzda, sevindiğimizde ve heyecanlandığımızda,
  • Soğuk havalarda,
  • Yeni doğan bebeklerde nabız artar.

 

16. Herkesin nabız sayısı aynı mıdır ?

Cevap: Aynı değildir.

Örneğin Bebeklerde bir dakikada 100-120 arası

Çocuklarda bir dakikada 80-100 arası

Yetişkinlerde bir dakikada 70-80 arasıdır.

 

17.  Bebeklerde ve çocuklarda yetişkinlere göre nabız sayısı neden daha fazladır ?

Cevap: Çünkü, bebekler ve çocuklar büyürken daha çok enerjiye ihtiyaç duyarlar. Bunun için kanın daha hızlı dolaşması gerekir. Kalp bu duruma bağlı olarak daha hızlı atar. Kalp atışı daha fazla olunca doğrudan nabız sayısı da fazla olmuş olur.

 Kalp atışını dinlemek için steteskop kullanılır.

 

18. Steteskop nedir ? Görevleri nelerdir ?

Cevap: Kalp atışlarını ve soluk alıp verme olayını dinlemeye yarayan, genelde doktorların kulaklarına takarak kullandıkları araçtır. Kalp ve soluk alıp verme sesini yükselterek duymamızı sağlar.

 

19.Neden egzersiz yaparız ?

Cevap: Sağlıklı ve zinde bir vücuda sahip olmak, vücudumuzu sistemli bir şekilde çalıştırmak için egzersiz yaparız.

egzersiz kalp sağlığı için önemlidir.

20. Vücudumuzda egzersiz sırasında neler gözlenir ?

Cevap: 

  • Vücudun enerji ihtiyacı artar ve dolayısı ile daha çok oksijene ihtiyaç duyar.
  • Artan enerji ihtiyacımızı karşılayabilmek için kalp daha hızlı çalışır ve kan daha hızlı dolaşarak oksijen ve besin taşır.
  • Bu duruma bağlı olarak da nabız sayısı artar.

UYARI:  Nabız atış hızının artışında da bir sınır vardır. Bu sınıra ulaşıldığında nabız sayısındaki artış durur.

 

21. Egzersiz yapmamızın yaşam kalitesi açısında ne gibi avantajları vardır ?

Cevap: 

  • Sağlıklı olup, daha dinç görünmemizi sağlar,
  • Kendimizi daha mutlu hissetmemizi sağlar,
  • Bel fıtığı, boyun fıtığı, kalp krizi… gibi bir çok rahatsızlığın önlenmesini sağlar,
  • Kemik ve kas yapımızın güçlenmesini sağlar.

Kalp ve damar sağlığı için spor

22. Egzersiz yapmazsak ne gibi olumsuz durumlarla karşılaşırız ?

Cevap: Çoğu zaman kilo alırız ve bu duruma bağlı olarak bir çok hastalığa davetiye çıkartmış oluruz.

 

23 Dolaşım sistemi yapı ve organlarını korumak için neler yapmalıyız ?

Cevap: 

  • Düzenli ve dengeli beslenmeliyiz.
  • Temiz hava içeren ortamlarda bulunmaya gayret göstermeliyiz.
  • Düzenli egzersiz yapmalıyız.
  • Kanın vücutta rahatça dolaşabilmesi için dar kıyafetler giymemeliyiz.
  • Alkol, sigara ve uyuşturucu gibi zararlı maddelerden uzak durmalıyız.

 

24. Yetişkinlerde ve bebeklerde kan miktarı aynı mıdır ?

Cevap:  Hayır, yetişkinlerde yaklaşık 5 litre bebeklerde ise 1 litre civarındadır.

 

 

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , , , ,
Eklenme Tarihi: 25 Ekim 2015

Konu hakkında yorumunuzu yazın

Sorularla Kan Dolaşımı (2 Yorum)